Aktualnie jesteś: Gazeta Podatkowa (strona główna)  »   Gazeta Podatkowa NR 97 (1659) z dn. 5.12.2019  »  UODO nałożył pierwszą karę za naruszenie RODO

Dodatki do
bieżącego numeru

Wkrótce dodatki:

Gazeta Podatkowa
e-wydanie

Gazeta Podatkowa w formacie PDF

A A A
Gazeta Podatkowa nr 28 (1590) z dnia 8.04.2019, strona 3
dział: Aktualności i sygnały
Autor: Marta Stefanowicz - Wasilewska

UODO nałożył pierwszą karę za naruszenie RODO

Za niedopełnienie obowiązku informacyjnego Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych nałożył pierwszą karę w wysokości ponad 943 tys. zł.

Ukarana spółka przetwarzała dane osób pozyskane ze źródeł publicznie dostępnych (m.in. z CEIDG) i przetwarzała je w celach zarobkowych. UODO stwierdził, że spółka nie dopełniła obowiązku informacyjnego w stosunku do 6 mln osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą (zarówno aktywnych, jak i tych, które działalność zawiesiły lub prowadziły w przeszłości).

Spółka wysłała tzw. klauzule informacyjne, zawierające informacje określone w art. 14 ust. 1-3 RODO, tylko do osób, których adresy e-mail posiadała. W stosunku do pozostałych klauzulę informacyjną zamieściła na swojej stronie internetowej. Spośród około 90 tys. osób, które poinformowała o przetwarzaniu, ponad 12 tys. wniosło sprzeciw wobec przetwarzania ich danych. To zaś potwierdza, zdaniem UODO, jak ważne jest spełnianie obowiązków informacyjnych wynikających z RODO.

UODO ustalił, iż wobec pozostałych osób spółka dysponowała adresami korespondencyjnymi i numerami telefonów, co oznacza, że spółka mogła spełnić obowiązek informacyjny, informując m.in. o swoich danych, skąd posiada dane tych osób, w jakim celu i jak długo zamierza je przetwarzać oraz jakie prawa przysługują tym osobom na gruncie RODO. Spółka jako usprawiedliwienie niewykonania tego obowiązku wskazywała na wysokie koszty takiej operacji. Prezes UODO uznał, że niedopełnienie powyższych obowiązków przez spółkę miało charakter umyślny, bowiem miała ona świadomość ciążących na niej obowiązków, co więcej - nie podjęła żadnych działań zmierzających do usunięcia naruszeń.

Prezes UODO przy okazji wymierzenia wspomnianej kary przypomina, iż podejmując decyzję o nałożeniu kary bierze się pod uwagę aż 11 czynników. Ocenia się przede wszystkim charakter, wagę i czas trwania naruszenia. Znaczenie ma więc liczba poszkodowanych osób oraz rozmiar poniesionej przez nie szkody, a także to, czy naruszenie miało charakter umyślny, czy też nie. Ustalany jest stopień odpowiedzialności administratora lub podmiotu przetwarzającego oraz czy w związku z naruszeniem podjął on działania zmierzające do naprawy stwierdzonych nieprawidłowości. Ponadto zwraca się uwagę czy dane były chronione zarówno pod względem technicznym, jak i proceduralnym oraz czy ochrona danych osobowych była brana pod uwagę już na etapie projektowania produktu lub usługi. Przy ustalaniu kary znaczenie ma również stopień współpracy administratora z organem nadzorczym oraz ewentualne wcześniejsze naruszenia ochrony danych.

Zgodnie z RODO organ nadzoru może nałożyć administracyjną karę pieniężną w wysokości do 20 mln euro lub 4% całkowitego rocznego światowego obrotu. Może również stosować inne instrumenty wpływu na administratorów, jak upomnienia, ostrzeżenia czy wezwania do przywrócenia stanu, w którym przetwarzanie danych odbywa się zgodnie z prawem.

Najpopularniejsze w dziale „Aktualności i sygnały”

Indywidualny rachunek podatkowy

Gazeta Podatkowa nr 89 (1651) z dnia 7.11.2019

Od grudnia br. wyższa kwota zasiłku należnego za okres po ustaniu zatrudnienia

Gazeta Podatkowa nr 94 (1656) z dnia 25.11.2019

Koniecznie przeczytaj o zmianach w przepisach!

Gazeta Podatkowa nr 96 (1658) z dnia 2.12.2019

Od 1 stycznia 2020 r. obowiązek zapłaty na rachunek wskazany w Wykazie

Gazeta Podatkowa nr 92 (1654) z dnia 18.11.2019

Koniecznie przeczytaj o zmianach w przepisach!

Gazeta Podatkowa nr 94 (1656) z dnia 25.11.2019

Limity wpłat na IKZE, PPE i IKE w 2020 r.

Gazeta Podatkowa nr 94 (1656) z dnia 25.11.2019

Nowe wzory deklaracji dla podatku VAT

Gazeta Podatkowa nr 90 (1652) z dnia 12.11.2019

Koniecznie przeczytaj o zmianach w przepisach!

Gazeta Podatkowa nr 89 (1651) z dnia 7.11.2019

Koniecznie przeczytaj o zmianach w przepisach!

Gazeta Podatkowa nr 93 (1655) z dnia 21.11.2019

Koniecznie przeczytaj o zmianach w przepisach!

Gazeta Podatkowa nr 91 (1653) z dnia 14.11.2019

Zmiana małego ZUS wsparciem dla najmniejszych przedsiębiorców

Gazeta Podatkowa nr 95 (1657) z dnia 28.11.2019

Koniecznie przeczytaj o zmianach w przepisach!

Gazeta Podatkowa nr 92 (1654) z dnia 18.11.2019

Koniecznie przeczytaj o zmianach w przepisach!

Gazeta Podatkowa nr 90 (1652) z dnia 12.11.2019

Przeniesienie środków z OFE do IKE

Gazeta Podatkowa nr 90 (1652) z dnia 12.11.2019

Zasady weryfikacji rachunków w Wykazie podatników VAT

Gazeta Podatkowa nr 90 (1652) z dnia 12.11.2019

Koniecznie przeczytaj o zmianach w przepisach!

Gazeta Podatkowa nr 95 (1657) z dnia 28.11.2019

Nowa wersja struktury JPK_FA(3)

Gazeta Podatkowa nr 89 (1651) z dnia 7.11.2019

Najważniejsze zmiany w przepisach

Gazeta Podatkowa nr 93 (1655) z dnia 21.11.2019

Opis kosztu w księdze

Gazeta Podatkowa nr 89 (1651) z dnia 7.11.2019

Najważniejsze zmiany w przepisach

Gazeta Podatkowa nr 91 (1653) z dnia 14.11.2019

Kolejne propozycje dotyczące rocznego limitu w składkach ZUS

Gazeta Podatkowa nr 94 (1656) z dnia 25.11.2019

Pierwsza kara za nieprzestrzeganie RODO dla jednostki samorządu terytorialnego

Gazeta Podatkowa nr 91 (1653) z dnia 14.11.2019

Najważniejsze zmiany w przepisach

Gazeta Podatkowa nr 95 (1657) z dnia 28.11.2019

Przekazywanie składek do ZUS ze środków na rachunku VAT

Gazeta Podatkowa nr 96 (1658) z dnia 2.12.2019

Komunikaty i wyjaśnienia

Gazeta Podatkowa nr 93 (1655) z dnia 21.11.2019

Wchodzą w życie przepisy

Gazeta Podatkowa nr 93 (1655) z dnia 21.11.2019

Pracodawca może przekazać instytucji finansowej numer telefonu i adres e-mail pracownika

Gazeta Podatkowa nr 92 (1654) z dnia 18.11.2019

Najważniejsze zmiany w przepisach

Gazeta Podatkowa nr 89 (1651) z dnia 7.11.2019

Prawo do zastosowania 0% stawki VAT w eksporcie towarów

Gazeta Podatkowa nr 89 (1651) z dnia 7.11.2019

Rząd ponownie w sprawie przeniesienia środków z OFE do IKE lub ZUS

Gazeta Podatkowa nr 96 (1658) z dnia 2.12.2019
PRZYDATNE LINKI

Portal Podatkowo-Księgowy

www.GOFIN.pl

www.Gofin.pl/Podatki

www.Gofin.pl/Rachunkowosc

www.Gofin.pl/Bilans

www.Gofin.pl/Prawnik-Radzi

www.Gofin.pl/Skladki-Zasilki

www.Gofin.pl/PIT

www.Gofin.pl/Prawo-Pracy

 
     
Narzędzia Księgowego

www.Asystent.Gofin.pl

www.Newslettery.Gofin.pl

www.PytaniaCzytelnikow.Gofin.pl

www.Druki.Gofin.pl

www.Orzecznictwo.Gofin.pl

www.Terminy.Gofin.pl

www.Forum.Gofin.pl

www.Przepisy.Gofin.pl

www.WideoPomocniki.Gofin.pl

www.IndeksKsiegowan.Gofin.pl

www.PrzewodnikKadrowego.Gofin.pl

www.Wskazniki.Gofin.pl

www.Interpretacje.Gofin.pl

www.PrzewodnikKsiegowego.Gofin.pl

www.WszystkoDlaKsiegowych.pl

www.Kalkulatory.Gofin.pl

   
     
Serwisy specjalistyczne

www.AutowFirmie.pl

www.PodatekodNieruchomosci.pl

www.StawkiVAT.pl

www.Czas-Pracy.pl

www.PodatekPCC.pl

www.UmowyCywilnoprawne.pl

www.EmeryturyiRenty.pl

www.PodatekVAT.pl

www.UmowyoPrace.pl

www.KalkulatoryPodatkowe.pl

www.PodatkiLokalne.pl

www.UrlopyPracownicze.pl

www.KasaFiskalna.pl

www.PoradnikKsiegowego.pl

www.UrlopyWychowawcze.pl

www.KodeksCywilny.pl

www.PoradyPodatkowe.pl

www.VademecumBHP.pl

www.KodeksPracy.pl

www.Prawnik-Rodzinny.pl

www.VademecumKadrowego.pl

www.KodeksSpolek.pl

www.PrzepisyPrawne.pl

www.VademecumKsiegowego.pl

www.LeasingFinansowy.pl

www.ReprezentacjaiReklama.pl

www.VademecumPodatnika.pl

www.LeasingOperacyjny.pl

www.RozliczeniaPodatkowe.pl

www.ZakladamyFirme.pl

www.OdliczeniaVAT.pl

www.RozliczenieDelegacji.pl

www.ZasilekChorobowy.pl

www.OrdynacjaPodatkowa.pl

www.RozliczenieWynagrodzenia.pl

www.ZasilekMacierzynski.pl

www.PlanKont.pl

www.SerwisBudzetowy.pl

www.Zasilki.pl

www.PodatekAkcyzowy.pl

www.SkladkaZUS.pl

www.ZFSS.pl

www.PodatekDochodowy.pl

www.SrodkiTrwale.pl

 
 
  szczegółowy spis treści
bieżącego numeru
pokazuj fragmenty artykułów 
Strona tytułowa
Aktualności i sygnały
O czym Czytelnik wiedzieć powinien
Rozliczamy podatek dochodowy
VAT i akcyza
Prawo pracy w praktyce
Składki ZUS
Emerytury, renty, zasiłki
Postępowanie przed fiskusem
Poradnik podatkowo-kadrowy
Rachunkowość dla każdego
Przewodnik Gazety Podatkowej
Orzecznictwo i interpretacje prawne
Spółki i wspólnicy
Wskazówki dla przedsiębiorcy
Kompleksowe opracowania podatkowo-księgowe
Firma dla początkujących
Z dyskusji na www.forum.gofin.pl
Prawnik radzi
 Dodatki
 
Sklep internetowy - sklep.gofin.pl

Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o., ul. Owocowa 8, 66-400 Gorzów Wlkp., tel. 95 720 85 40, faks 95 720 85 60
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • zapewnienia prawidłowego działania serwisów (utrzymania sesji),

  • analizy statystyk ruchu i reklam w serwisach,

  • zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu wyświetlenia personalizowanych reklam.

Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o.

Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam jest partner Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Stroer Digital Operations sp. z o.o. (SDO). Odbiorcą informacji z plików cookies są Netsprint S.A., Google LLC oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię. Dane te mogą ponadto zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora w serwisie internetowym.

  • Dobrowolna zgoda

    Aby móc wyświetlać spersonalizowane reklamy dopasowane do Pani/Pana zainteresowań, partner Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Stroer Digital Operations sp. z o.o. musi mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych. Udzielenie takiej zgody jest całkowicie dobrowolne (nie ma obowiązku jej udzielenia).

Zgoda

W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych w związku z możliwością wyświetlenia reklam dopasowanych do Pani/Pana zainteresowań poprzez kliknięcie w przycisk „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody.